sâmbătă, decembrie 3, 2022

Tranzactionare aur: pretul aurului si cine sunt cumparatorii

Aurul este considerat un metal pretios datorita raritatii, iar rezistenta sa il face un activ pe care te poti baza, astfel ca, in perioade de incertitudine economica, investitorii care vor sa isi puna la adapost banii vor cumpara acest metal pretios.

Aurul tinde să se scumpească în astfel de momente in care se petrece o cădere a burselor sau atunci când se prevede o inflație, insa investitorii stiu ca inflatia are un efect foarte mic asupra valorii aurului.

Metalul pretios este considerat a fi „activ de ultima instanta” deoarece nu depinde de promisiunea de plata, ci are o valoare intrinseca, adica este un activ monetar in sine si este acceptat ca plata pentru bunuri sau servicii.

Cum se stabileste pretul aurului

Pretul aurului este stabilit pe baza cererii si ofertei. Astfel, daca cererea pentru metale pretioase creste, va creste si pretul aurului. De asemenea, cu cat oferta de aur este mai mica, cu atat pretul aurului va creste.

Indicatori pentru stabilirea pretului aurului

Cand se stabileste pretul aurului se au in vedere niste indicatori si acestia sunt:

  • cat aur se gaseste in rezervele bancilor
  • cat aur are populatia
  • cat aur se tranzactioneaza (se vinde si se cumpara)
  • cat aur se extrage din minele de aur

Cand vorbim despre tranzactionarea aurului trebuie sa stim ca aceasta se face pe burse, in special, si ca, practic, acesta sta in depozite si se schimba doar proprietarul. La fel ca orice activ, pot aparea oportunitati din care se poate obtine profit. Adica sunt perioade in care se poate vinde la un pret mai mare decat cel cu care a fost cumparat.

Factori care influenteaza pretul aurului

Inflatia si deflatia – Inflatia inseamna cresterea pretului la bunuri si servicii, ceea ce duce la o scadere a valorii banilor in raport cu aurul, fapt ce duce la o ridicare a pretului aurului. Deflatia presupune scaderea preturilor la bunuri si servicii, prin urmarea cresterea valorii banilor si scaderea pretului aurului.

Un alt factor important este contextul economic mondial si relatiile internationale. In situatii de impas economic si tensiuni intre state, investitorii tind sa caute sa se protejeze, va creste cererea de metale pretioase si implicit pretul aurului va creste.

Politica bancilor centrale

Băncile centrale stocheaza cantitati importante de aur si influențează prețul aurului prin politicile și ratele dobânzilor. În cazul unor rate scăzute ale dobânzii, aurul are toate șansele să se aprecieze.

Aurul o monedă pe care băncile centrale din întreaga lume o păstrează în rezervă și o acumulează pentru a menține un sentiment de încredere, o garantie impotriva riscului inflatiei, dar nu numai.

Aurul din banci reprezinta:

  • mijloc universal de plată
  • securitate economică
  • asigurare pentru viitor
  • menținerii a încrederii
  • dovadă de solvabilitate și de lichiditate în perioade de criză
  • diversificarea activelor pentru protecție în cazul în care celelalte active își pierd valoarea

Cine sunt cumparatorii de aur

Datorita proprietatilor sale, acest metal este folosit pentru crearea de bijuterii si in industria dentara si medicala. De altfel, cea mai mare parte din extractia anuala de aur are aceste destinatii.

Bijuteriile reprezinta mai mult de două treimi din cererea anuală de aur, iar utilizările industriale, dentare și medicale reprezintă aproximativ 12% din cererea de aur, datorita proprietăților de conductivitate termică și electrică ridicate.

Bancile sunt si ele investitori importanti in aceasta moneda universal acceptata, precum si alti investitori pentru care aurul este o asigurare financiară în ceea ce privește investițiile. Acestia folosesc metalul pretios pentru a reduce riscul și a păstra randamentul sau chiar pentru a reduce pierderile atunci când piața imobiliară sau acțiunile și obligațiunile sunt în scădere.

Investițiile în aur vor fi întotdeauna o opțiune importanta pentru a vă proteja împotriva riscurilor asociate altor investiții.

Conținutul acestui material este numai pentru scopuri informaționale și nu trebuie interpretat ca un sfat sau o recomandare de investiții. Inainte de a fi tentat sa initiati tranzactii cu aur la bursa, asigurati-va ca aveti toate cunostintele necesare pentru a participa la astfel de actiuni.

Cum obtinem credit doar cu buletinul

Puteti acum sa obtineti foarte rapid si usor, un credit cu buletinul in 2022, deci chiar de la dumneavoastra...

Cum obtinem credit doar cu buletinul

Puteti acum sa obtineti foarte rapid si usor, un credit cu buletinul in 2022, deci chiar de la dumneavoastra...

Alte informatii de interes